Goed voorbereid voor een internationale verhuizing!

22 maart 2022
 Categorieën: Verhuis & opslag, Blog

Delen  

Een internationale verhuizing is spannend en een leuk avontuur, maar kan ook voor veel stress zorgen. Een nieuwe omgeving, een vreemde cultuur en omringd worden door mensen die je (nog) niet kent zijn allemaal factoren die hierbij meespelen. In dit artikel worden tips gedeeld, zodat je je optimaal kan voorbereiden op het avontuur dat je te wachten staat.

Papierwerk en contracten
Allereerst is het natuurlijk een inkoppertje om te benoemen dat het goed is om ruim van tevoren te bekijken welke papieren er nodig zijn voor de verhuizing. Afhankelijk van het land waar je naartoe verhuist, kan het aanvragen van een visum een langdurig en bureaucratisch proces zijn. Houd hierdoor rekening met voldoende voorbereidingstijd. Vaak staat op de officiële website van het betreffende land informatie over hoelang dit traject duurt.

Het is ook handig om rekening te houden met verzekeringen, abonnementen en andere contracten. Wanneer je een goed overzicht hebt welke contracten je hebt lopen, is het de taak om deze op tijd op te zeggen (indien nodig) en eventueel nieuwe verzekeringen en abonnementen af te sluiten in het land waar je naartoe verhuist. Vergeet je hierbij ook niet uit te schrijven bij je gemeente in Nederland.

Leer de taal
Een andere tip is om je van tevoren goed in te lezen in de cultuur van het land waar je naartoe emigreert. Inwoners van het land zullen het waarderen wanneer je al een aantal woorden spreekt in hun moedertaal. Je kan bijvoorbeeld een taalcursus volgen in het land waar je naar toe verhuist. Dit kan helpen bij de integratie tussen lokale inwoners. Het volgen van een taalcursus helpt namelijk niet alleen om de taal te leren, maar je bouwt ook gelijk nieuwe contacten op. Er zijn daarnaast ook genoeg (gratis) laagdrempelige online cursussen die je in je eigen tijd en op afstand kan volgen.

Inpakken
Vlak voordat de internationale verhuizing, bijvoorbeeld met hulp van Gul-Verhuizingen, plaatsvindt, is het tijd om de koffers te pakken. Denk hierbij goed na hoeveel spullen je wilt meenemen. Waar sommige mensen de hele inboedel meenemen, kan het soms juist raadzaam zijn om de inboedel in Nederland te verkopen en een nieuwe inboedel aan te schaffen. Afhankelijk van je bestemming en/of grootte van je inboedel kan dit veel geld schelen. Lees je vooraf goed in over de voor-en nadelen van beide opties, zodat je genoeg tijd hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Tot slot is de belangrijkste tip om te realiseren dat niet de emigratie niet altijd volgens plan zal verlopen, maar dat dit ook zijn charme heeft. Geniet van het bijzondere avontuur dat je te wachten staat.