Houd hier rekening mee bij machines verhuizen!

11 februari 2022
 Categorieën: Verhuis & opslag, Blog

Delen  

Verhuizen brengt altijd veel rompslomp met zich mee, maar als het daarbij ook nog eens om het verhuizen van (zware) machines gaat, is het verstandig om hiervoor een gespecialiseerd verhuis- of transportbedrijf in te schakelen.

Verschillende redenen voor het transport
De meest voorkomende reden om te verplaatsen is wanneer een fabriek naar een andere locatie verhuist, dan moeten ook de machines verhuizen, bijvoorbeeld met hulp van Van Dijk De Meern BV. Daarnaast worden dit soort transporten uitgevoerd als een ondernemer een specifieke machine aan een ander bedrijf heeft verkocht. Wat ook de reden is, het is natuurlijk wel de bedoeling dat de machine in perfecte staat z'n nieuwe locatie bereikt. Een defect, dat tijdens het transport ontstaat, kan tot desastreuze gevolgen voor het productieproces op de nieuwe werkplek leiden. Dit kan dan ook meteen een negatieve impact op de bedrijfsomzet veroorzaken.

Machines verhuizen tijdig voorbereiden
Begin tijdig met de voorbereidingen voor het verhuizen van machines. Omdat er niet veel transporteurs actief zijn die dit soort ingewikkelde klussen succesvol kunnen klaren, is het verstandig om al een jaar voor de geplande verhuisdatum het eerste contact met hen te leggen. Ze hebben dan ruim de tijd om te komen kijken om wat voor soort machines het gaat, zodat ze op de dag van de verhuizing ook echt over al het noodzakelijk materieel beschikken om het transport succesvol te laten verlopen.

In sommige gevallen moeten er aanvullende maatregelen worden genomen om de machines op hun nieuwe eindbestemming te kunnen krijgen. Denk daarbij onder meer aan speciaal nachtelijk wegtransport onder politiebegeleiding, waarbij een aantal wegen tijdelijk moet worden afgezet. Zoiets kan in de meeste gevallen niet binnen een week geregeld worden.

Verzeker het transport optimaal
Ook al wordt er nog zoveel zorg aan het verhuizen van de machines besteed, toch is het niet uitgesloten dat er tijdens de demontage, het transport of de montage op de nieuwe locatie iets misgaat, waardoor een machine tijdelijk buiten gebruik raakt of zelfs volledig afgeschreven moet worden. We gaven al eerder in dit artikel aan wat voor impact zoiets op een bedrijf kan hebben.

Het is daarom van groot belang om het transport van machines - én de eventuele inkomstenderving als er in dat traject iets mis gaat - zo goed mogelijk te verzekeren. Net als het transport, is het opstellen van zo'n verzekering een specialistische klus. Niet elke assuradeur heeft die kennis standaard in huis. In sommige gevallen kunnen de transporteurs die gespecialiseerd zijn in het verhuizen van machines je in contact brengen met een of meer verzekeraars die eerder met dit bijltje hebben gehakt en in staat zijn om je maatwerk te bieden.